11, 12 en 13 oktober 2024 | Evenementenhal Hardenberg

Hoe maak ik een verlichtingsplan?

Een goed verlichtingsplan kan helpen om redelijk eenvoudig de sfeer en functionaliteit van jouw woning te verbeteren. Wij vertellen je enkele stappen die je kunt volgen om een verlichtingsplan te maken:

Bepaal de doelstellingen: Bedenk welke activiteiten in elke ruimte plaatsvinden en welke sfeer je wilt creëren. Wil je bijvoorbeeld een gezellige sfeer in de woonkamer of heldere verlichting in de keuken? Het bepalen van de doelstellingen van elke ruimte kan helpen om de juiste soort verlichting te kiezen.

Maak een plattegrond: Maak een plattegrond van de ruimte en markeer waar meubels en accessoires zich bevinden. Dit kan helpen om de optimale locatie van de verlichting te bepalen.

Kies de juiste soorten verlichting: Er zijn drie soorten verlichting die je moet overwegen: basisverlichting, taakverlichting en sfeerverlichting. Basisverlichting is algemene verlichting die de hele ruimte verlicht, terwijl taakverlichting gericht is op specifieke taken zoals lezen of koken. Sfeerverlichting is decoratieve verlichting die helpt om een bepaalde sfeer te creëren. Kies voor elke ruimte de juiste soorten verlichting.

Overweeg de kleurtemperatuur: De kleurtemperatuur van de verlichting kan een grote impact hebben op de sfeer van de ruimte. Kies bijvoorbeeld warmere kleuren voor de sfeerverlichting en koelere kleuren voor de taakverlichting.

Kies de juiste armaturen: De armaturen moeten passen bij de stijl van de kamer en de functie van de verlichting. Kies bijvoorbeeld voor een hanglamp boven de eettafel en inbouwverlichting in de keuken.

Creëer dimbare verlichting: Dimbare verlichting kan helpen om de sfeer in een kamer aan te passen aan verschillende activiteiten. Overweeg daarom om dimmers toe te voegen aan de verlichting.

Test het plan: Test het verlichtingsplan door de verlichting aan te zetten en te kijken of het voldoet aan de doelstellingen. Pas het plan indien nodig aan totdat het aan de gewenste doelstellingen voldoet.