11, 12 & 13 oktober 2024 | Evenementenhal Hardenberg

Vijf valkuilen bij het verbouwen van je woning

Vijf valkuilen bij het verbouwen van je woning

In wat voor verbouwing je ook zit, het is een vaak een hele operatie. Zoiets vergt de nodige voorbereiding. Wij hebben een aantal valkuilen opgesomd, zodat je deze kunt vermijden en zo niet voor verrassingen komt te staan.

Valkuil 1: Geen exacte prijs afspreken
Het liefst spreek je een vaste prijs af met de aannemer. Echter wordt dit vaak alleen gedaan bij kleinere verbouwingen of verbouwingen die erg duidelijk zijn. Het meest voorkomend is een richtprijs, hier kan de uiteindelijke prijs dan 10% onder of boven zitten. Dit geeft de aannemer enige vrijheid en jou nog enige houvast. Voor sommige klussen vragen aannemers een prijs per uur, vooral als het voor henzelf ook moeilijk in te schatten is hoeveel tijd een vrij uniek project bijvoorbeeld zal gaan kosten. Voor jou is dit het meest onhandig, gezien het flink op kan lopen en je bijvoorbeeld gemaakte fouten en de arbeidstijd hiervan ook zou kunnen moeten betalen.

Valkuil 2: Niet weten wat je wil
Als je niet goed weet wat je wilt, is het voor een aannemer ook moeilijk in kaart te brengen wat een bepaalde verbouwing gaat kosten. Probeer dus zo gedetailleerd mogelijk duidelijk te maken wat je plannen zijn. Maak bijvoorbeeld gebruik van moodboards (Lees ook: Van bouwtekening tot prachtinterieur) en duidelijke planningen. Of bezoek een beurs die meerdere aanbieders naast elkaar zet, zoals bijvoorbeeld Huis & Woon Beurs. 😉

Valkuil 3: Geen offertes vergelijken
Vergelijk zoveel mogelijk prijzen, al is dat soms een tijdrovend en saai klusje. Van het kiezen van de aannemer, de elektricien, loodgieter en klusjesman tot aan de materialen. Niemand wordt blij van honderden euro’s extra betalen voor hetzelfde resultaat. Neem dus goed de tijd om in de verschillende prijzen te duiken.

Valkuil 4: Jezelf voorbij lopen

Een verbouwing is een hectische en drukke tijd. Zelfs als je al het werk uitbesteedt, is het nog steeds een stressvolle periode. Verwacht ook niet van jezelf dat je naast fulltime werk nog projectmanager kunt zijn voor je eigen bouwproject thuis. Laat specialistenwerk over aan de specialist en help alleen met de dingen waarvan je zeker bent dat je het kunt én aankunt naast al je andere verplichtingen.

Valkuil 5: Niet luisteren naar specialisten
Hoe mooi jij je ideeën ook voor je ziet; als iets niet kan, kan het niet. Probeer om een alternatief te vragen als jouw idee je wordt afgeraden. Vaak kun je dan met een kleine wijziging alsnog jouw woondromen tot werkelijkheid brengen!

Met je handen in het haar rondom je verbouwplannen? Breng een bezoek aan Huis & Woon Beurs, er staan een hoop specialisten voor je klaar die je helpen met al jouw woondromen.