11, 12 & 13 oktober 2024 | Evenementenhal Hardenberg

Van bouwtekening tot prachtinterieur

Van bouwtekening tot prachtinterieur

Van de bouwtekening tot aan je eigen prachtinterieur, het is nogal wat.  In de periode van bouwtekening tot ingebruikname komt er ontzettend veel op je af, van technische en bouwkundige onderwerpen tot aan het kiezen van de kussentjes op de bank. Hoe houd je het overzicht?  In dit artikel nemen we je mee in een aantal tips om grip te houden op jouw bouwproject!

  • Het belang van een goede planning

Een goede planning is bij een verbouwing erg belangrijk. Hierdoor weet je wat er allemaal moet gebeuren én voorkom je onvoorziene kosten. Met een goede planning houd je dus ook grip op je budget. Wij raden aan in je planning de volgende aspecten mee te nemen: omschrijving van de werkzaamheden, te gebruiken materialen, tijdsbestek per project, totale tijdsbestek en het budget per project. Vraag diverse specialisten hoe lang werkzaamheden in beslag nemen.

  • Op zoek naar inspiratie

Ga op zoek naar inspiratie en ideeën voor de inrichting van je nieuwe huis. Dit kun je doen door woonwinkels te bezoeken, maar bijvoorbeeld ook door woonmagazines door te bladeren of online woonblogs of bijvoorbeeld Pinterest! Maak hier als je een compleet beeld hebt gevormd een moodboard van, bijvoorbeeld ook weer gemakkelijk met Pinterest. Als je één globale stijl hebt uitgekozen kun je gerichter vervolgstappen zetten en bewaak je het geheel.

  • Begin bij de basis

Kies eerst praktische zaken als vloeren, wanden, gordijnen en meubels en kies dan pas voor de kleuren. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je toch niet een perfecte kleur bank kunt vinden die past bij je wand, voor een fatsoenlijke prijs. Denk ook goed na over waar je welke ruimte voor gaat gebruiken, houd het praktisch. Zo kun je als je huisdieren hebt beter een krasvrije vloer nemen dan bijvoorbeeld vloerbedekking. Heb je kinderen? Dan is een heerlijk vloerkleed waar zij op kunnen spelen een mooie, praktische must-have!

  • Vergelijk meerdere offertes

Er is veel aanbod op de markt, prijzen lopen dan ook enorm uiteen. Controleer goed hoe de prijs berekend wordt, wat de betalingswijze is (is betalen in termijnen mogelijk?) en in hoeverre de prijs vast staat. Zijn bijvoorbeeld afvoerkosten of de kosten voor het inmeten van producten inbegrepen?

  • Vergeet ook je lampen niet

Maak een lichtplan. Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het inrichten van een huis en het bovengenoemde moodboard ligt wat meer voor de hand, maar toch is dit een heel belangrijk onderdeel! Kijk goed waar de stopcontacten en aansluitpunten zitten. Hierna kun je per plek bepalen welke soorten licht je nodig hebt Begin met de basisverlichting waarmee je een ruimte volledig kunt verlichten. Kijk vervolgens weer goed naar het gebruik van de kamers en pas hier je extra lichten op aan, denk hierbij bijvoorbeeld aan een leeslampje, eetkamerlamp en spotjes. Kijk ook welke lampen je dimbaar wilt hebben om extra sfeer te creëren.

  • Tijd om te visualiseren!

Op internet zijn veel verschillende tools te vinden om je ideeën in 3D uit te werken. Als je dit teveel gedoe vind kun je uiteraard ook een interieurstylist inschakelen, bijvoorbeeld één van de interieurstylisten van het Interieur Advies Plein op Huis & Woon Beurs.

  • Ten slotte…

Koop je een nieuw huis? Wacht dan nog even met woondecoratie. Zo voorkom je dat je veel in één stijl koopt en daar toch weer op uitgekeken raakt. Neem bijvoorbeeld oude spullen mee of koop in kleine beetjes in om zo te ontdekken wat het beste bij jou past.