11, 12 & 13 oktober 2024 | Evenementenhal Hardenberg

Zonnepanelen razend populair: 1 op de 4 huishoudens heeft ze!

Zonnepanelen razend populair: 1 op de 4 huishoudens heeft ze!

In december is in Nederland het twee miljoenste zonnesysteem geïnstalleerd. Dat betekent dat één op de vier huishoudens in Nederland zonlicht opneemt en dit omzet in energie voor hun woning. Twee jaar geleden telde Nederland nog 1 miljoen huizen met zonnepanelen en in augustus van dit jaar stond de teller volgens Techniek Nederland op 1,5 miljoen. Waar komt deze enorme stijging vandaan en wat moet je nog meer weten over zonnepanelen?

Vooral op daken van koopwoningen liggen vaak zonnepanelen (35%), bij sociale huurwoningen gaat het om 16%. De reden dat in de laatste maanden het aantal huishoudens dat kiest voor zonnepanelen zo snel toeneemt, komt onder andere door de hoge energieprijzen. Ook de uitgestelde afbouw van de salderingsregeling en de toename van eenvoudige financieringsopties spelen hierin een belangrijke rol.

Alles over zonnepanelen
De investering in zonnepanelen verdient zich vaak al binnen 10 jaar terug, waarbij zonnepanelen ongeveer 25 jaar meegaan. Maar hoe werken zonnepanelen, welke type zonnepanelen zijn er, wat zijn de opbrengsten en welke factoren beïnvloeden nog meer de opbrengst van mijn zonnepanelen? Onze beurspartner en exposant Bureau voor Verduurzamen kan jou hier alles over vertellen. Ze zijn op Huis & Woon Beurs 2023 te vinden in de Laan van Duurzaamheid in Hal 3.

Zo werken zonnepanelen
Heel kort samengevat: een zonnepaneel neemt zonlicht op en zet dit om in energie voor jouw woning. Hierdoor hoef je minder dure energie in te kopen en bespaar je op de energierekening (met name in de zomer). Via een omvormer wordt deze stroom omgezet in bruikbare stroom voor onder meer huishoudelijke apparaten.

Opbrengsten van zonnepanelen
Er zijn meerdere soorten zonnepanelen waaruit je kunt kiezen met elk hun eigen voordelen. Onze exposant Hoving Duurzaam in Hal 2 kan je hier ook meer over vertellen. Maar wat zijn nu de opbrengsten van zonnepanelen? Naast de positieve bijdrage aan het milieu zijn zonnepanelen vooral een financiële investering, zo zegt Bureau voor Verduurzamen. Een paneel wekt goedkoper energie op dan wanneer je het inkoopt en bovendien kan je ‘overbodige’ energie salderen met het netwerk. Bovendien ontvangt je woning een nieuw energielabel waardoor deze bij een eventuele doorverkoop meer geld waard wordt.

Zonnepanelen op mijn huis
Wat nu de definitieve kosten en opbrengsten zijn van jouw (toekomstige) zonnepanelen verschillen per leverancier/installateur van de panelen. Ook hangt dit af van het soort panelen waarvoor je kiest en het aantal dat je nodig hebt. Het advies is om altijd meerdere offertes op te vragen. Is het altijd mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op jouw woning? Meestal wel, maar niet altijd. Soms is een woning erg slecht geïsoleerd en/of het dak simpelweg niet genoeg zon kan opvangen om zonnepanelen aantrekkelijk te maken. In die gevallen kan je beter eerst aan de slag gaan met isolatie.