11, 12 en 13 oktober 2024 | Evenementenhal Hardenberg

Helft van huiseigenaren nog niet bezig met verduurzaming, 5 tips om aan de slag te gaan!

Uit nieuw onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat de helft van de bijna 4 miljoen huiseigenaren in Nederland nog niet bezig is met verduurzaming. Zo heeft driekwart van de bewoonde koophuizen met een eigen dak geen zonnepanelen en bijna de helft van de eigenaren heeft verder geen verdere isolatiemaatregelen genomen. Dat is zonde, want naast een bijdrage aan het milieu biedt het jou ook veel voordelen! Zo verlaag je je (maandelijkse) woonlasten, verhoogt je woningwaarde en je investering verdient zich terug. Wij geven je 5 eenvoudige tips om de eerste stappen te zetten naar verduurzaming!

1. Wat is het energielabel van jouw huis?

Sinds 2015 heeft elke woning een (voorlopig) energielabel. Voor de duidelijkheid: een woning met energielabel A is het meest energiezuinig, een woning met energielabel G is zeer energieverspillend. Je kan heel eenvoudig het energielabel van jouw woning online checken, bijvoorbeeld via Energielabel.nl

2. Low-budget: begin eenvoudig te verduurzamen

Nederlanders die terughoudend zijn in het verduurzamen van hun woning, noemen regelmatig de hoge kosten als drempel om aan de slag te gaan. Toch kan je heel gemakkelijk & low budget al gaan verduurzamen. Hoe? Vervang de gloeilampen voor LED-verlichting, plaats tochtstrips om kieren te dichten of controleer de borstel van je brievenbus. Komt hier veel koude lucht doorheen? Vervang deze dan.

3. Van witgoed tot isolatie

In deze stap pakken we het grootser aan. Heb je nog een oude wasmachine staan? Dan is de kans groot dat deze een minder gunstig energielabel heeft dan de huidige apparatuur met een A+++ label. En dan het veelgenoemde thema ‘isoleren’. Je kan kiezen uit spouwmuurisolatie, vloerisolatie en/of dakisolatie. Alle drie de opties zorgen ervoor dat je energierekening al direct gunstiger uitvalt! Spouwmuurisolatie verdient zich gemiddeld binnen 4 jaar terug, terwijl vloer- en dakisolatie zich na circa 7 jaar heeft terugverdiend.

4. Zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds aantrekkelijker en betaalbaarder om je woning te verduurzamen. Met zonnepanelen wek je stroom op via je eigen dak en ze hebben een gunstig effect op de waarde van je huis. Steeds meer mensen kijken bij de aankoop van een woning naar de duurzaamheid van het huis. Een huis met een gunstig energielabel wordt zeer gewaardeerd. Wel zo handig om te weten als je je woning wilt verkopen. Ook bij zonnepanelen geldt dat de investering zich na ongeveer 7 jaar heeft terugverdiend.

5. Ga in gesprek met experts/adviseurs

De laatste tip: verduurzamen kan op veel manieren. Het is voor te stellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ga daarom in gesprek met experts die jou kunnen adviseren. Niet alleen welke stappen jij kan zetten, maar ook financieel gezien. Er zijn veel subsidiemogelijkheden en de experts kunnen jou hierbij helpen.