11, 12 en 13 oktober 2024 | Evenementenhal Hardenberg

Soorten vloerverwarming: wat zijn de opties?

Vloerverwarming wordt steeds populairder in huizen. Het zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en voelt comfortabel aan. Er zijn verschillende soorten vloerverwarming waaruit je kunt kiezen. Hieronder leggen we de drie meest gebruikte typen uit: elektrische vloerverwarming, infrarood vloerverwarming en watergedragen vloerverwarming.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming werkt met elektrische kabels of matten die onder de vloer worden gelegd. Wanneer de stroom wordt ingeschakeld, warmen deze kabels op en geven warmte af aan de vloer. Deze warmte stijgt langzaam op en verwarmt zo de kamer. Elektrische vloerverwarming is makkelijk te installeren en ideaal voor kleine ruimtes zoals badkamers en keukens. Een nadeel is dat het meer energie kan verbruiken dan andere systemen, wat de energierekening kan verhogen.

Infrarood vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming is een nieuwere technologie die gebruikmaakt van infraroodstraling om warmte te creëren. Dit systeem werkt met dunne foliepanelen die onder de vloer worden geplaatst. Wanneer de panelen worden ingeschakeld, geven ze infrarode straling af die de vloer en objecten in de kamer direct verwarmt. Het voelt een beetje aan alsof je in de zon zit. Infrarood vloerverwarming warmt snel op en is energiezuinig. Het is ook dun en flexibel, wat het geschikt maakt voor renovaties en bestaande vloeren.

Watergedragen vloerverwarming

Watergedragen vloerverwarming, ook wel nat systeem genoemd, werkt door warm water door buizen onder de vloer te laten stromen. Dit systeem is vaak aangesloten op de centrale verwarming van het huis. De warmte van het water wordt afgegeven aan de vloer en verwarmt zo de kamer. Watergedragen vloerverwarming is zeer efficiënt en goedkoop in gebruik, vooral bij grotere oppervlakken. De installatie kan echter duurder en ingewikkelder zijn, omdat de vloer vaak moet worden verhoogd om de buizen te kunnen leggen.

Elk type vloerverwarming heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Door goed te kijken naar je eigen situatie en wensen, kun je de juiste keuze maken voor jouw huis. Ben jij op zoek naar ervaren professionals die jou alles kunnen vertellen over vloerverwarming? Op 11, 12 en 13 oktober 2024 vind je ze allemaal op één plek tijdens de Huis & Woon Beurs!