11, 12 en 13 oktober 2024 | Evenementenhal Hardenberg

Kopen: nieuwbouw of bestaande woning? De voor- en nadelen op een rijtje

Je staat op het punt om een huis te kopen. Maar waar ga je voor: een bestaande woning of nieuwbouw? Beiden hebben hun voor- en nadelen. Wij helpen je om de voordelen en nadelen van zowel een bestaande woning als een nieuwbouwwoning op een rijtje te zetten.

Voordelen nieuwbouwwoning

Laten we beginnen met een nieuwbouwwoning. Het grote voordeel is dat je veel dingen zelf kunt bepalen. Denk aan de keuken en badkamer, of waar de stopcontacten moeten komen. Bovendien heeft de aannemer vaak een zogeheten meerwerklijst, zodat je jouw woning naar wens kan indelen en inrichten. Wat ook veel mensen aanspreekt bij het kopen van een nieuwbouwwoning is dat zij de eerste eigenaar zijn. Hierdoor is alles fris & nieuw. En niet onbelangrijk: je hoeft je in de eerste jaren geen zorgen te maken over onderhoud, want alles is gloednieuw!

Een ander groot voordeel van een nieuwbouwwoning is het gunstige energielabel. Bovendien worden de woningen inmiddels gasloos gebouwd. Goed voor je energierekening en het milieu! Tenslotte koop je een nieuwbouwwoning vrij op naam (v.o.n.). Dat betekent dat je geen kosten koper betaald, zoals dat wel het geval is bij een bestaande woning.

Voordelen bestaande woning

Dan schakelen we over naar de voordelen van een bestaande woning. In de meeste gevallen is het aanbod bestaande woningen groter dan het aanbod nieuwbouwwoningen. Ook is het aanbod gevarieerder. En laten we eerlijk zijn: een wijk met bestaande woningen heeft in de meeste gevallen meer sfeer & karakter dan een nieuwbouwwijk. Alles is al af en er zijn over het algemeen wat meer verschillende bouwstijlen. Waar we bij een nieuwbouwwoning nog spraken over het voordeel van een woning kopen vrij op naam, hoef je bij een bestaande woning geen rekening te houden met bouwrente en meerwerk zoals bij nieuwbouw. Daarnaast word je geduld minder snel op de proef gesteld dan bij een nieuwbouwwoning. Een bestaande woning is immers al gebouwd. De tijd tussen aankoop en overdracht bij de notaris is hierdoor een stuk korter.

Nadelen nieuwbouwwoning

Het liefste blijven we heerlijk wegdromen bij alle voordelen, maar we vinden het ook belangrijk om enkele nadelen aan je mee te geven. Hierdoor kun je een weloverwogen keuze maken. We hebben het hierboven al even kort benoemd, maar het bouwen van een nieuwbouwwoning kost tijd. Ook zijn de prijzen van nieuwbouwwoningen in het afgelopen jaar een stuk sneller gestegen dan die van bestaande woningen. En vergeet niet: met alleen de koopsom van je nieuwbouwwoning ben je er nog niet. Vaak wordt de woning opgeleverd met een standaard (of zonder) keuken en badkamer, zonder vloer en tuin. En als je toch graag een extra stopcontact wilt of een schuifpui in plaats van een enkele tuindeur, dan betaal je extra. Dat heet meerwerk.

Nadelen bestaande woning

Als we kijken naar na de nadelen van een bestaande woning, zien we dat bestaande woningen vaak een lager energielabel hebben. Dat kan diverse redenen hebben, bijvoorbeeld onvoldoende isolatie, geen HR++-glas of zonnepanelen. Voordeel is wel dat je energiebesparende voorzieningen kan meefinancieren met je hypotheek om je bestaande woning te verduurzamen. Waar je bij een nieuwbouwwoning voorlopig geen zorgen hoeft te maken over het onderhoud, is dat wel het geval bij een bestaande woning. Met name als je een kluswoning koopt. En heb je jouw droomhuis gekocht, maar zou je graag de keuken en/of badkamer willen vervangen? Dan betekent het: verbouwen! Dat kan je doen met eigen geld (spaargeld) of met een bouwdepot dat je meefinanciert met je hypotheek. 

Wat voor type woning je ook wilt kopen, bespreek je wensen altijd vooraf met een hypotheekadviseur. Ook op Huis & Woon Beurs staan verschillende experts voor je klaar!