11, 12 & 13 oktober 2024 | Evenementenhal Hardenberg

Ga voor een duurzame tuininrichting

Ga voor een duurzame tuininrichting

Een duurzame tuin is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jezelf en de natuurlijke omgeving. Met een duurzame tuin kun je namelijk bijdragen aan een gezonder leefklimaat en meer biodiversiteit. Bovendien kun je er zelf van genieten door bijvoorbeeld te tuinieren, te ontspannen of te eten uit eigen tuin. Hier zijn enkele tips om een duurzame tuin te creëren:

Gebruik inheemse planten:
Kies planten die van nature in je regio groeien en die aangepast zijn aan de lokale omstandigheden. Inheemse planten hebben over het algemeen minder water en meststoffen nodig, zijn beter bestand tegen ziektes en plagen, en bieden voedsel en schuilplaatsen voor inheemse dieren.

Vermijd het gebruik van chemicaliën:
Vermijd het gebruik van chemicaliën zoals pesticiden en herbiciden, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de bodem, het water en de dieren. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke methoden zoals handmatig wieden, mulchen of het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

Composteer organisch materiaal:
Composteer organisch materiaal zoals bladeren, grasresten en snoeiafval om voedingsstoffen terug te geven aan de bodem. Door compost te gebruiken, hoef je minder meststoffen te gebruiken en verbeter je de bodemstructuur.

Bespaar water:
Kies planten die weinig water nodig hebben en gebruik waterbesparende methoden zoals druppelirrigatie of het gebruik van regentonnen om regenwater op te vangen.

Creëer een biodiversiteit:
Plant een mix van planten die verschillende hoogtes, texturen en kleuren hebben om de biodiversiteit te vergroten. Dit trekt niet alleen verschillende soorten dieren aan, maar zorgt ook voor een visueel interessante tuin.

Gebruik duurzame materialen:
Kies duurzame materialen zoals gerecycled hout, natuursteen en biologisch afbreekbare materialen voor de bouw van bijvoorbeeld plantenbakken of schuttingen.

Door deze tips te volgen, kun je een mooie en duurzame tuin creëren die niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor jou en de lokale dieren. Tijdens Huis & Woon Beurs vind je op het Tuin & Buitenleven thema in hal 4 diverse deelnemers die jou van passend advies kunnen voorzien. Benieuwd wie er staan? Bekijk dan de deelnemerslijst.